Historik

1908

– bildades Solhems Folketshusförening, med målsättningen ”Att genom förhyrande av lokaler, samt köp eller byggande av hus tillhandahålla Solhems samtliga organisationer och enskilda, lämpliga lokaler för befrämjandet av såväl social som intellektuell verksamhet”.

1911

– anslöt sig Bromsten och Flysta och Föreningen Folkets Hus i Spånga u.p.,a bildades.

Spånga Folkets hus före 1939

1912

– byggdes ett Folkets Hus i trä på nuvarande parkeringsplats. Invigningstalet hölls av Hjalmar Branting, SAP:s partiledare.

1914

– visades film på Spånga Folkets Hus.

1921

byggdes Sveriges största takförsedda utedansbana på tomten Bifrostvägen 2.

Gamla Spånga Folkan blev otidsenlig så strax före andra världskriget beslöt man att bygga nytt. Många är de arkitekter som fallit i trance inför detaljer både exteriört och interiört. Småsaker som dörrtrycken, pivåhängda fönster, ledstänger osv är förutom byggnaden i sig själv mycket tidstypiska för funktionalismen.

Nuvarande Spånga Folkan – sedan 1939.

1939

– byggs den nuvarande fastigheten i en rent funktionalistisk stil. Uppdraget att rita det nya huset gick till Fritz Örn, en av dåtidens stora arkitekter då det gäller teatrar, kyrkor och föreningslokaler. Fritz Örn ritade ett ”modernt” funkishus.

– invigdes nya Spånga Folkan med att visa filmen ”Snövit och de sju dvärgarna”.

– förutom möteslokaler och biograf rymdes konditori och butik för mode och damkläder.

1942

– bildades Nya Föreningen Folkets Hus i Spånga och den förste föreståndaren anställdes.

Sedan invigningen har Spånga Folkan huvudsakliga uppgift varit att förse Spångas föreningsliv med billiga och ändamålsenliga lokaler. Husets lokaler användes bland annat till skola.

1952

– Biografen Grand inköptes och framtiden såg ljus ut.

1955

– nyinreddes Folkan-Biografen och skolan slutade med att använda lokalerna.

1960

– TV började locka biografpubliken och många mindre biografer fick det svårt att klara ekonomin.

1966

– övertog Stockholms stad fastigheten och barnavårdsnämnden drev där en ungdomsgård. Lokalerna slets kraftigt och underhållet var inte optimalt.

1969

– bildades Spånga Medborgarhusförening och en interimsstyrelse tillsattes av de 20 medlemsföreningarna.

1971

– renoverades fastigheten Spånga Folkan.

1982

– utfördes nästa renovering, bland annat installerades en hiss och handikappanpassning utfördes.

2002

– satsade Stockholms Stad pengar på den så kallade Ytterstadssatsningen.

Under projektets gång började den ”Digitala biografen” etableras. En teknik som möjliggjorde att även små biografer fick tillgång till premiärfilm och att distributionen av film till biografen underlättades. Så ”biografprojektet” inriktade sig på att bli Stockholms första ”digitala biograf”.

2004

– på hösten beviljade Spånga/Tensta stadsdelsnämnd 1,8 miljoner kronor i etableringsstöd för en digital biograf på Spånga Folkan.

2005

– den 23:e september, invigdes Sveriges 10:e och Stockholms första digitala biograf.

– den 9:e oktober sändes den första ”livevisningen”, då Spånga Folkan visade Robbie Williams konsert från Berlin. Fullsatt med nöjd publik visade att denna teknik var en del av Spånga Folkans framtid.

2007

– införde filmdistributörerna hårdare krav på projektorer och dekrypteringsteknik, så Spånga Folkan fick inte längre någon spelfilm att visa.

Folkets Hus och Parker såg tidigt in i den digitala framtiden och redan 2007 började Folkets Hus och Parker förmedla direktsända operor från Metropolitan i New York. Detta blev en formidabel framgång. 100 000-tals människor har sedan dess varit på ”bio” och sett opera, balett och konserter i digitala livevisningar.

– var Spånga Folkan ensam i Stor-Stockholm att erbjuda dessa visningar.

Sedan starten av livesända operor 24 februari 2007 har 100 föreställningar visats på Spånga Folkan och när säsongen 2016-2017 är slut är vi uppe i 105. Första visningen 24 februari 2007 var Eugen Onegin.

När den svenske barytonen Peter Mattei sjöng i ”Barberaren i Sevilla” och i pausen mellan två akter hälsade hem till sin familj som satt på Spånga Folkan. ”Jag kommer hem på onsdag” så gick det upp för många att vad Spånga Folkan visade vad som hände i New York, och just då det hände.

2003

– bildades Spånga Folkans Vänförening med målsättning att stötta verksamheten på Spånga Folkan både med personal och med råd och dåd. I dag har Vänföreningen ett hundratal medlemmar, varav 35 aktivt arbetar vid våra visningar. Bli medlem du också, se sidan Bli Spånga Folkan Vän.