Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

TRUBADUREN Reprisvisning

8 november 2020 14:00 - 17:30

200Kr

Den hyllade Anna Netrebko gör rollen som furstinnan Leonora i Trubaduren. 8 november har vi nypremiär på operan från anrika Met i New York på våra biografer i Sverige.

På grund av corona-pandemin har Metropolitan Opera stängt även under hösten 2020. En grandios nyöppning planeras dock till nyår. För att inte svika sina operafans världen över erbjuder Met istället några av sina mest hyllade uppsättningar i repris. Trubaduren är den andra i ordningen vi är stolta över att presentera och den spelades in i oktober 2015.

Anna Netrebko spelar Leonora, den plågade hjältinnan i Verdis Trubaduren. Dmitri Hvorostovsky är greve di Luna. Det var första gången de ryska stjärnorna möttes på Mets scen sedan 2002. Huvudpersonen i operan, Manrico, görs av Yonghoon Lee. Štefan Kocán är Ferrando och Dolora Zajick gör sin favoritroll som den olycksaliga Azucena.

Verdis turbulenta tragedi med fyra karaktärer fångade i en härva av familjeband, politik och kärlek är en av grundpelarna i operarepertoaren. Musiken är lika melodisk som den är energisk, med smittsamma stycken man minns. Den kraftfulla musiken ackompanjerar en mörk berättelse som vältrar sig i många av romantikens mest extrema uttryck.

Upphovsmän

Under en anmärkningsvärd karriär som varade i över sex decennier komponerade Giuseppe Verdi (1813–1901) 28 operor, av vilka åtminstone hälften spelas frekvent än idag. Salvadore Cammarano (1801–1852) var en av de främsta librettisterna på sin tid. Han samarbetade med Donizetti (bland annat Lucia di Lammermoor) och skrev texterna till La battaglia di Legnano och Luisa Miller åt Verdi. Efter Cammaranos död slutfördes Trubadurens libretto av medförfattaren Leone Emanuele Bardare.

Miljön

Operan utspelas ursprungligen i norra Spanien i början av 1400-talet, under ett utdraget inbördeskrig. Den romantiska erans publik såg inbördeskrig som en slags samhällelig schizofreni, där människor lätt kunde slitas itu, genom att förmögenheter och lojaliteter snabbt kunde förändras. I Mets uppsättning utspelas handlingen under spanska självständighetskriget (1808–1814), då Spanien och dess allierade kämpade mot Napoleons styrkor.

Musiken

Verdis musik i Trubaduren ger perfekt uttryck för historiens dramatiska karaktär. Under hela operan är melodierna lika ohämmade som huvudpersonernas känslor. Men melodierna verkar ofta vara lika skruvade som situationerna de skildrar. Mycket av musiken är skriven i ojämna metrar (som 3/4 eller 6/8), och till och med de delar som är skrivna i vanlig 4/4-takt har kraftfulla motrytmer som kämpar mot all känsla av symmetri. Utöver de rytmiska oregelbundenheterna, är ett annat huvuddrag den ständiga användningen av mollskalor i nästan alla huvudarior.

Café servering med hembakat bröd från 13:00 och i pausen

 

COVID-19 – SÅ ARBETAR VI PÅ SPÅNGA FOLKAN

För att skapa en trygg miljö och så långt det är möjligt minimera risken för smittspridning vidtar vi ett antal åtgärder:

1. Antalet platser i salongen är minskat till 50. Vi håller öppet på två plan På så sätt är det enkelt att hålla 1,5 m avstånd mellan besökare.

2. Vi städar som vanligt alla lokaler efter varje aktivitet. utöver den vanliga städningen desinficeras alla tagytor såsom lysknappar, dörrhandtag, armstöd, räcken osv.

3. Det finns alltid möjlighet att tvätta händerna och handsprit finns tillgängligt i samtliga lokaler.

4. Vi påminner våra gäster om vikten av att hålla avstånd och en god handhygien.

5. Vi uppmanar våra besökare att betala med swisch eller PlusGiro för att minimera kontanthanteringen.

6. Vi kollar biljetter visuellt, men river dem inte. Detta för att minimera kontakterna.

Vi betonar även varje individs ansvar att minimera smittrisken. Är man det minsta sjuk stannar man hemma och tillhör man en riskgrupp bör man vara extra noga med att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Tillsammans kan vi begränsa smittan och rädda liv.

Detaljer

Datum:
8 november 2020
Tid:
14:00 - 17:30
Pris:
200Kr
Evenemang Kategorier:
,
Webbplats:
Köp biljett »

Plats

Spånga Folkan
Spångavägen 353, 163 55 Spånga

Arrangör

Spånga Folkan